У Врбасу је обележен Дан Русина

автор апм 19. януар 2015

У суботу, 17. јануара, у Врбасу је организована осма Централна прослава Националног празника Русина у Републици Србији. У оквиру програма одржано је такмичење у стоном тенису Спортских игара “Јаша Баков”, био је постављен етно-сто са старинским јелима, отворене су две изложбе ликовних уметника из Врбаса, представљена је монографија “Русини у Врбасу”, служена је свечана литургија, одржана је Свечана академија, а програм који је одржан на више локација, завшрен је заједничким коктелом за госте и учеснике.

Сви програми, а нарочито вечерњи, били су јако добро посећени и на њима су присуствовали Русини из скоро свих места у Србији, Русини из Хрватске, Русини из Словачке, представници амбасада Словачке и Украјине у Београду, гости из Украјине, представници државних и покрајинских органа, локалних самоуправа где живе Русини, представници других националних заједница, чланови Националног савета Русина и његових подручних канцеларија, свештеници русинског Апостолског егзархата, руководиоци и представници најзначајнијих русинских установа, институција и удружења.

Централни програм – Свечана академија одржана је у сали биоскопа “Југославија”, која је била мала да би примила све посетиоце па су програм пратили и на већем ТВ екрану у холу Биоскопа. Академија је почела с химном Србије “Боже правде” и свечаном песмом Русина у Србији “Браца Русини” које је отпевао Хор домаћег КПД “Карпати” у пратњи Националног оркестра Русина, под дириговањем Мирона Сивча.

После поздравних речи и честитки истакнутих гостију и домаћих, КПД “Карпати” су се представили својим десетоминутним блоком, представили су се и рецитатори из Врбаса, као и солисти из свих других места где живе Русини, а Национални оркестар се представио са венцом русинских песама, али и светским класицима.

Свечана академија завршена је родољубивом песмом Ђуре Лаћака и Агнете Тимко “З давен давна” коју је отпевао Хор “Карпати”, а конферансу аутора Александра Мудрог у којој су ближе представљени Русини у Врбасу, као и КПД “Карпати” које ове године означава 25-годишњицу постојања, водили су Марина Сабадош и Златко Рамач.

Све манифестације Централне прославе у Врбасу организовали су, спремили и помогли Завод за културу војвођанских Русина, Општина Врбас, КПД “Карпати” и врбаска Подручна канцеларија Националног савета Русина.

Централна прослава Националног празника Русина у Србији следеће године биће одржана у Кули.

(Опатрене 51 раз, нєшка 1)