У школи „Петро Кузмјак“ обележене годишњице русинске Гимназије

автор маф 26. фебруар 2015

РУСКИ КРСТУР – Управо на дан кад је у Руском Крстуру пре 70 година почела да ради прва Гимназија на русинском језику, 25. фебруара 1945. године, јуче у Школи „Петро Кузмјак“ обележена је ова годишњица, као и 45-годишњица отварања друге Гимназије – 7. септембра 1970. године, прво као одељење Гимназије у Врбасу.

О годишњицама, као веома важним историјским датумима за Русине на овим просторима, говорила је професорица педагогије Ирина Папуга из Новог Сада, као и истраживач те теме, аутор књиге „Русинска гимназија“, али и непосредни учесник у отварању Гимназије 1970. године.

Прва два часа излагање су слушали ученици два одељења осмог разреда, а после и ученици четири разреда русинских одељења Гиманзије, са својим професорима.

Предавање је почело са минутом ћутања за преминулог Штефана Худака, који је и био ученик прве послератне Гимназије. Папуга је говорила о околностима у којима су се тадашњи русински лидери изборили за отварање прве гимназије, која је радила само три године, а потом и друге која, са прекидом, ради и данас.

Поред изнетих чињеница, поједине важне тренутке и особе ученици су могли видети на видео-биму кроз аутентичне фотографије, а како су изјавили „осмаци“ ово предавање утицало је на њихову одлуку да своје даље школовање продуже управо у крстурској Гимназији.

На крају јучерашњег дружења, Ирина Папуга је крстурској Школи поклонила нека значајна издања, а три ученице Гимназије – Маријана Колошњаји, Кристина Малацко и Татјана Говља добиле су захвалнице за реферате које су написале и прочитале о о. Михајлу Мудрију на једном од ранијих предавања крстурске Секције Друштва за русински језик, књижевност и културу.

 

(Опатрене 75 раз, нєшка 1)