Јаке емоције публика проживљавала заједно са глумцима

автор сен 26. октобер 2015

РУСКИ КРСТУР – Немоћ обичног човека и надмоћ богаташа – тема која се преплиће у многим делима од давних времена до данас, а управо о томе говори и представа „Она је невина“ Јовгена Кочиша, у адаптацији, режији и сценографији Михајла Зазуљака, коју је Русинско народно позориште „Петро Ризнић Ђађа“ премијерно извео у суботу, 24. октобра, пред пуном салом публике у Дому културе у Руском Крстуру.

Драма приказује живот сиромашне породице Обровски, која не може да се одбрани од немилосрдног газде Јанка Волоса и постепено остаје без имовине. Волос се загледао у ћерку Обровских Ану, коју покушава да злоставља, у чему га зауставља њена мајка. Ненамерно убиство Волоса ставило је породицу у још тежу ситуацију, па су остали слаби пред богатством, силу и влашћу.

Драма о класним поделама у друштву и борби човека за бољи живот погађа и подстиче на размишљање и савременог човека због тога што, иако се радња одвија пре 100 година, такви односи у друштву постоје и данас. У представи су наглашене емоције, коју је на публику убедљиво пренело 12 глумаца, на шта је публика није остала равнодушна, већ је јаким аплаузом проживљавала и реаговала заједно с глумцима.

У представи глуме Славко Орос, Биљана Ковачевић, Александар Мудри, Ребека Планчак, Матеј Шепински (дете-дебитант), Емил Њаради, Михајло Варга, Ксенија Макаји Орос, Ненад Кањух, Владимир Варга, Јаким Винаји и Љубомир Дудаш.

Утиску давних времена допринело је коришћење аутентичних старих предмета, прилагођени костими (костомограф Тања Орос) и једноставна сценографија, која је дала акценат глумцима и самој радњи представе, као и музика Јулијана Рамача Чаму – на разне упечатљиве начине обрађена је народна песма „Невољо, невољо“, која се преплитала кроз целу представу.

(Опатрене 57 раз, нєшка 1)