Јуче сахрањен режисер Петар Пера Ујевић

автор зам
1.1k Опатрене

КУЛА – Јуче, 4. јула, у Кули је сахрањен познати режисер Петар Пера Ујевић, који је последње скоро четири деценије прошлог века својим режисерским радом обележио драмски аматеризам у Војводини и Србији, а за собом је оставио и запажена режисерска дела у тадашњем Аматерском, касније Русинском народном позоришту „Ђађа“ (АРТ/РНТ), на његовој сцени у Руском Крстуру. Умро је 3. јула у својој 83. години живота.

Петар Ујевић рођен је 28. јуна 1934. године у Луковдолу, у општини Имотски у Хрватској, а детињство и рану младост провео је у Станишићу код Сомбора, где је и почео да глуми као аматер. После средње економске школе у Сомбору студирао је економију у Сарајеву, где је почео интензивније да се занима са позориштем, па је позоришну каријеру почео као глумац у сарајевском Малом театру, а средином шездесетих година прошлог века, после успешне режије једне представе у Станишићу и њеном учешћу на регионалној смотри у Кули, у тадашњем Градском позоришту у Кули добио је сталан ангажман као режисер.

У кулском позоришту, односно Културном центру Кула, радио је цео радни век (у пензију је отишао 1992. године) и за четрдесетак година на сцени у Кули и у свим местима кулске општине, а и шире, режирао је око 130 позоришних представа, а два пута више разне рецитале, сценске приказе, академије, а остварио је и више запажених глумачких остварења. Његове представе освајале су и награде на Покрајинској смотри драмских аматерских позоришта, као и на Републичком фестивалу, са укупно 12 режисерских остварења.

И данас старији љубитељи позоришта памте његове режије представа „Пигмалион“, „Лисица и грозд“, „Јерма“, „Ослобођење Скопља“, „Голгота“, „Срећна Нова 1949.“ и многе друге, као и многобројне представе за децу, које су такође освајале награде, омладинске, а био је и веома добар позоришно-сценски педагог код којег су почињали млади, касније искусни глумци.

Петар Ујевић добио је Октобарску награду Општине Кула, Награду „Зраци културе“ Културно-просветне заједнице кулске општине, Награду „Искре културе“ Културно-просветне заједнице Војводине, Повељу Републичког фестивала, а на својеврстан начин му се захвалио и садашњи РНТ „Петро Ризнич Ђађа“, као наследник некадашњег АРТ/РНТ, на свечаности поводом 40-годишњице оснивања РНТ 2011. године.

Нек му је вечна слава!

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ