Донете и одлуке везане за националне мањине

автор зам
853 Опатрене

НОВИ САД – Јуче, 8. априла, одржан је састанак Скупштине Автономне Покрајине Војводине (АПВ) на којој су посланици расправљали о 17 тачака дневног реда. Између осталог, донете су одлуке значајне за високошколско образовање на језицима националних мањина, као и за финансирање организација националних мањина.

Када је реч о образовању, посланици су донели одлуке о полагању пријемног испита, односно испиту способности за упис на висколошколску установу на језицима националних мањина-заједница. Такође, биће обезбеђена средства за финансирање и суфинансирање активности и пројеката у области основног и средњег образовања.

Средства из буџета АПВ добиће и органи и организације у чијој су службеној употреби и језици и писма националних мањина-националних заједница, као и организације националних мањина.

На састанку је донета покрајинска скупштина одлука о оснивању Истраживачко-развојног института за информационе технологије биосистема – Биосенс, а планирана је и реализација Програма за смарт-специјализацију у истраживању и иновацијама у АПВ, за период од 2015. до 2020. године.

Унапређење социјалне заштите на територији Војводине биће остварено преко посебног програма, одлучено је на јучерашњем састанку.

Осим наведених, на састанку су донете и одлуке о просторним плановима подручја за посебне намене на територији АПВ, посебно за еколошка добра и заштиту животне средине.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ