Квалитет паприке слабији, пласман добар

автор сен
1.2k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – У крстурском атару већ је половина сезоне брања паприке, а утисци произвођача, откупљивача и стручњака су да је овогодишњи род слабијег квалитета као прошле године, шта је последица високих температура, без падавина.

За разлику од прошлогодишњег обимног рода, кад су прозвођачи имали око 80 одсто паприке прве класе, сада је ситуација супротна, јер је око 80 одсто паприке друге класе, а прве има само 20 одсто. Квалитет је ове године подбацио, али квантитет је сличан као прошле године.

Паприка се доста лако продаје, с обзиром да у селу има око 10 откупних места, а већ две недеље у село долазе и накупци. Од почетних 65 динара за кг за прву класу, цена је пала на 43 до 45 динара за кг, а паприку друге клсе се продаје за око 25 динара. Како сазнаје Рутенпрес, неки откупљивачи имају и категорију између прве и друге класе, којој је цена 33 динара, а откупљује се и сечена паприка.

Произвођачи су и ове године посадили највише паприке рогуље, која је и најтраженија, а откупљивачи је продају домаћим фабрикама за прераду поврћа или фирмама који је дистрибуирају по Србији, али и у земље у окружењу.

Произвођачи паприку продају и на пијацама, где пакована у џакове кошта око 60 динара за кг, а на мерење се продаје за 70 до 80 динара.

Papriga-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ