На Сајму представљена и издања „Руског слова“

автор ђви
847 Опатрене

БЕОГРАД – На 60. Међународном сајму књига у Београду, на штанду Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, у четвртак 29. октобра, своју годишњу издавачку продукцију заједно су представили НИУ „Руске слово“ и Завод за културу војвођанских Русина.

Издавачко одељење „Руског слова“ представило је шест нових књига – „Осје и трешње“ Агнете Бучко Папхархаји, „Реч Бојана Двокрајана“ Владимира Бесермиња, „Свемирска звечка“ Николе Шанте „Грешка“ Асје Папуга и „Мрежа“ Ирине Харди Ковачевић, а „Руске“ је представило и песникињу Тамару Хрин, победницу прошлогодишњег Фестивала поезије младих у Врбасу. О новим књигама говорили су одговорни уредник Издавачког одељења Никола Шанта, рецензент Олена Планчак Сакач, акадмик Јулијан Тамаш, као и сами аутори.

Sajam-02

Завод за културу војвођанских Русина представио је својих пет књига – „Русини у Врбасу“, „Кривице и издаје“ Стефана Худака (преведена на украјински), „Пољопривредна лексика“ Мудри Александра, „Германизми у русинском језику“ Андреје Међеши и каталог „Све су то огласи и рекламе“. О књигама је говорио директор Завода Сергеј Тамаш и аутори.

Sajam-03

Штанд Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање, односно издања НИУ „Руске слово“ и Завода за културу војвођанских Русина истог дана послеподне су посетили и ученици и професори крстурске Школе „Петро Кузмјак“.

Присутни писци и поменути уредник Никола Шанта, за ученике је организовао мали квиз знања о књижевности на русинском језику, а за тачне одговоре ученици су на поклон добили књиге.

Sajam-04

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ