Отворена русинско-мађарска Етно-кућа

автор себ
978 Опатрене

НОВО ОРАХОВО – У Новом Орахову је у понедељак, 18. априла, свечано отворена Етно-кућа. Ово је аутентична сеоска кућа, а новоораховска невладина удружења су је уредила тако да ће у њој бити представљена баштина, култура и традиција Русина и Мађара.

Етно-кућа се налази у Улици Золтана Кодаља број 2, и једна је од најстаријих кућа у селу. Власник куће је Месна заједница Ново Орахово, која је и иницијатор њеног претварања у Етно-кућу.

16-Etno-hiza-02На јучерашњем отварању Етно-куће присуствовао је и председник Општине Бачка Топола Габор Кишлиндер, председник Савета Месне заједнице (МЗ) Ново Орахово Јожеф Фекеч, секретарица МЗ Хајналка Шипош, многи гости и житељи Орахова.

Испред КУД „Петро Кузмјак“ за уређење Етно-куће био је задужен Владимир Магоч, који је на отварању говорио о изгледу русинске куће у прошлости, а око уређења русинског дела помагали су му и други чланови Друштва.

Осим Етно-куће, истог дана је у новоораховском парку отворено и игралиште за децу, а на отварању су присуствовали и ђаци ОШ „18. октобар“.

16-Etno-hiza-03

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ