РТВ ће емитовати програм на још два-три мањинска језика

автор опс
889 Опатрене

НОВИ САД – Поводом јубилеја Радио-телевизије Војводине (РТВ) – 40 година од оснивања, јуче је одржана прес-конференција на којој је представљен телевизијски и радијски програм мањинских редакција.

Како је рекао помоћник директора РТВ Јожеф Клем, овај јавни сервис, осим на српском, емитује програм и на мађарском, словачком, румунском, русинском, украјинском, хрватском, буњевачком, ромском и македонском језику – на 10 језика 24 часова дневно и по томе је лидер у региону и вероватно рекордер у Европи. Додао је и да емисије на језицима мањина треба титловати на српски језик, да би биле доступне ширем аудиторијуму.

Уредник Другог програма РТВ Атила Мартон истакао је да је програм на језицима националних мањина увећан за 16 одсто, а у плану је увођење програма на још два-три језика.

О програмима Редакције на русинском језику РТВ говорио је одговорни уредник Мирко Кањух, који је истакао да овакав разноврстан и богат програм, који садржи културне, документарне, хумористичке, информативне и едукативне прилоге – Русини немају нигде у свету, а најавио је и мини-серијал о др Хавријилу Костељнику.

Радијски програм на русинском језику представила је одговорна уредница Златица Њаради, која је рекла да Редакција на русинском језику Радио Новог Сада дневно емитује петочасовни програм и три получасовне независне продукције недељно, које се реализују у сарадњи са младима.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ