Основан Организацијски одбор за прославу Националног празника у Кули

автор зам
1.2k Опатрене

КУЛА – У просторијама Русинског КУД „Др Хавријил Костељник” јуче је основан Организацијски одбор за Централну прославу Националног празника Русина, која ће 16. јануара 2016. године бити одржана у Кули.

На челу Организацијског одбора је директор главног финансијера Централне прославе – Завод за културу војвођанских Русина Сергеј Тамаш, а потпредседници су заменик председника Националног савета Русина Јовген Мудри и председник кулског Друштва Владимир Бучко.

На јучерашњем састанку начелно се говорило о главном и пратећим програмима обележавања празника, и предложено је да тим поводом буде објављена посебна монографија о Русинима у Кули, за шта је задужен Александар Мудри.

Kula-02

Говорило се и о могућим изложбама на Централној прослави и предложено је да на њој буду представљени ликовни радови кулских ауторки Амалије Ковач и Лидије Барна, радови Удружења жена „Идеја” из Куле, као и изложба старих фотографија и других докумената које поседују Русини у Кули.

Управо због припремања ове изложбе и монографије, сви Куљани који поседују неке старе фотографије, документе, књиге и слично, треба да се јаве председнику кулског КУД Владимиру Бучку на телефоне (025) 720-727, или 063/819-80-85.

Чланови Организацијског одбора, у ком је и представник Општине Кула, а који ће бити проширен са члановима задуженим за одређене сегменте програма, јуче су говорили и о укључивању цркве у Кули у програм, о изради лога и сценографије прославе у Кули, као и о појединим могућим музичким и говорним тачкама програма, које ће предложити домаћини.

Свечаност у Кули биће посвећена и 20-годишњици оснивања Русинског КУД „Др Хавријил Костељник”, с обзиром да је основано 3. фебруара 1996. године. Следећи састанак Организацијског одбора биће одржан наредног месеца.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ