На Заветни дан обележена 200-годишњица Водице

автор маф, фото вев
1.1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Јуче је обележена 200-годишњица Водице, односно првог неуобичајеног указања Мајке Божије поред бунара 1817. године, у данашњем Маријином светилишту, на Архијерејској литургији.

Све присутне и госте на почетку је поздравио домаћи владика, апостолски егзарх за гркокатолике у Србији кир Георгије Џуџар, а Литургију је предводио крижевски владика Никола Кекић, са владикама и више од тридесет свештеника из Егзархата, из крижевског владичества, из Егзархата у Македонији, из Мађарске и са римокатоличким свештеницима из околних владичестава. На свечаности кир Георгије Џуџар посебно је поздравио апостолског нунција у Републици Србији монс. Лучана Суријанија, архиепископа београдског монс. Станислава Хочевара, владику зрењанинског монс. Ладислава Немета, владику суботичког монс. Јаноша Пензеша, владику сремског монс. Ђуру Гашпаровића, владику скопског и апостолског егзарха за гркокатолике у Македонији кир Киру Стојанова.

Такође поздравио је и представнике Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Министарства правде Републике Србије, народну посланицу у Скупштини Србије Олену Папуга, представнике Националног савета Русина, на челу са председником Славком Рацом, представнике Националног савета Украјинаца у Србији, представнике Општине Кула на челу са председником Перицом Видекањићем, представнике просветних установа, све ходочаснике и слушаоце Радио „Марије“.

У Водици су као гости били били и представници побратимљених гркокатоличких парохија са крстурском из Кечкемета и Сегедина, са својим свештеницима, гости из Словачке, као и верници из Немачке, Канаде и Австралије.

Апсотолски нунциј Лучано Суријани, као амбасадор Ватикана, рекао је да је веома срећан што је у Водици и да сведочи о повезивању са базиликом Свете Марије Маџоре у Риму.

Јевађеље на Литургији читао је парох староврбашки о. Алексиј Худак, Апостол појац новосадски Јовген Нађ, а осим домаћег појца Јанка Виславскија, певао је и Мешовити хор Дома културе Руски Крстур и Катедралне цркве св. о. Николе, с којим је дириговала Лидија Пашо, а солиста је био Михајло Рамач.

Верници су имали прилику да се на пет места исповеде, што су многи и учинили, а осим домаћина, ходочасника је било из разних места и крајева.

На крају Литургије владика Георгије се захвалио Марији на предивном дану, свима који су дошли, као и домаћинима који су припремили ову свечаност.

Верници су у Водици могли да купе публикације које су издате овим поводом – књигу, брошуру и флајер „Водица“, као и разне сувенире и друге предмете.

Према историјату, прво указање Мајке Божије догодило се 1817. године поред бунара, а друго 6. јуна 1822. године. Заветни дан је установљен 1827. године. Данашња Водица је саграђена 1859. године, а њен архитект је Карло Гфернер.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ