Побратимиле се парохије из Кечкемета и Крстура

автор маф, фото нам
949 Опатрене

КЕЧКЕМЕТ (МАЂАРСКА)/РУСКИ КРСТУР – У гркокатоличкој парохији у Кечкемету у Мађарској, у суботу, 10. децембра завршено је потписивање братимљења ове парохије са парохијом из Руског Крстура. Ове две парохије, заједно са парохијом св. Розалије из Сегедина, припремају и заједнички прекогранични пројекат.

Споразум о братимљењу две парохије подржали су и представници власти, па су га у име локалне самоуправе Кечкемета и Општине Кула потписали Мак Корнел и заменик председника Општине Кула Карољ Валка.

Споразум је потписан и уз благослов владика – домаћег митрополита Филипа Кочиша и владике Георгија Џуџара.

У име парохија споразум је потписан мало раније у Руском Крстуру, за време недавне посете делегације кечкеметске парохије Крстуру поводом обележавања 10-годишњице парохијског Каритаса, а потписали су их парох кечкеметски о. Ласло Фечак и крстурски о. Михајло Малацко.

Ово братимљење основа је прекограничне сарадње мађарских гркокатоличких парохија из Кечкемета и Сегедина (која је са крстурском парохијом прошле године остварила пројекат међусобних посета ходочасника) са парохијом у Руском Крстуру.

Поменуте три парохије већ дуже време припремају заједнички пројекат, с којим до 30. јануара наредне године треба да конкуришу у европске ИПА фондове, а у оквирима ког  крстурска парохија планира изградњу Центра за сусрете у светилишту Водица.

За време ове посете проширене делегације крстурске парохије Кечкемета, у којој су били и крстурски парох о. Михајло Малацко и представници парохијског Каритаса, одржан је и стручни скуп о овом пројекту.

1-Keckemet-05

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ