Дом културе и „Бајка“ гостовали у Словачкој

автор зам
984 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Музичко-фолклорни ансамбл Дома културе и чланице Удружења жена „Бајка“ из Руског Крстура од 29. априла до 2. маја гостовали су у Словачкој на Фестивалу „Токај у Европи“, односно „Дедовина“ у Словачком Новом Месту, а ансамбл Дома културе наступио је у још три места у Кошичком самоуправном крају – Земплинској Теплици, Сланском Новом Месту и Чергову.

Гостовање у Словачкој остварено је на позивницу организатора – Општине Словачког Новог Места, али и Земплинске Теплице, са којом Руски Крстур сарађује од раније, тако да им је домаћин била градоначелница Теплице Јозефина Угаљова.

Крстурчани су у Землинској Теплици 29. априла одржали целовечерњи концерт, у недељу, 30. априла, учествовали су са више тачака у програму у Сланском Новом Месту и у Чергову, а 1. маја су затворили поменути фестивал у Словачком Новом Месту. На Фестивалу, осим домаћина, учествују и ансамбли Словака који живе изван граница Словачке, а ове године били су из Мађарске и Румуније.

На гостовању у Словачкој био је Извођачки фолклорни ансамбл Дома културе са четири кореографије, Девојачка певачка група, певачки дуети Дорика Чизмар-Наташа Кољесар, Тања Нађ-Кристина Афић које су, осим Сање Чапко, имале и певачке солистичке наступе. Све је пратио Народни оркестар Дома културе, које је наступио и самостално са Сплетом русинских песама.

Саставни део фестивала „Токај у Европи“ – „Дедовина“ био је и Сајам традиционалних народних заната и производа на ком је Удружење жена „Бајка“ из Руског Крстура, на заједничком штанду са женама из Земплинске Теплице, изложило радове својих чланица, а испред „Бајке“ у Словачкој је била председница Удружења Славица Катона, њена заменица Наталија Емејди, Марија Винаји и председник Удружења занатлија и приватних предузетника Владимир Емејди.

Одлазак „Бајке“ у Словачку финансирала је Месна заједница Руски Крстур, а Дом културе пут и осигурање за чланове свог ансамбла. Фолклорни ансамбл за гостовање је припремио Саша Паљенкаш, а Девојачку певачку групу и певачице Мирко Прегун.

1-RK-Slovacka-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ