Изложба и Kаталог старих огласа и реклама

автор фес
900 Опатрене

НОВИ САД – У Заводу за културу војвођанских Русина јуче, 28. октобра, отворена је изложба „Све су то огласи и реклама“ и представљен је двојезички Каталог „Ко оглашава, тај напредује“. Изложба нуди преглед разних рекламних огласа у русинској периодици од 1921. до 1941. године, рађеним по клишеу одређене штампарије.

Поздрављајући присутне, изложбу је отворио директор Завода Сергеј Тамаш наглашавајући да је то својеврсно продубљивање истраживачког рада од прошле јесени, када је отворена слична изложба, као и резултат сарадње Завода са Музејом Војводине, Архивом Сомбора и Архивом Новог Сада.

Zavod-02

Један од аутора Каталога, историчар Саша Сабадош, истакао је да је ова изложба добар корак ка отварању једног поглавља које можемо назвати „проучавање и истраживање привредне и друштвене историја Русина између два светска рата“. На њој се види како су Русини зарађивали, куда су се селили, једном речју – како су живели.

-Истина да је ово изучавање привредног живота Русина, али са музеолошким и архивским језиком – рекла је ауторка Каталога и кустос у Музеју Војводине Љубица Отић, а објаснила је и шта је оглас, а шта реклама.

Са лингвистичког аспекта, интересантан и студиозан чланак, потпомогнут са чињеницама и илустрацијама о огласима и рекламама, прочитала је мр Хелена Међеши, познати русински лингвиста. Између осталог, она је говорила о једној компоненти рекламног дискурса из старе периодике на русинском језику која наглашава упућеност људи једних на друге, осећај припадања једној националној и језичкој заједници, и свест да ће свој своме најбоље учинити, посаветовати и знати.

Издавач Каталога је Завод за културу војвођанских Русина, а изложба и Каталог су реализовани средствима Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање АП Војводине.

Zavod-03

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ