Како решити проблем неуписивања деце у русинско одељење у Куцури (2)

автор тах
877 Опатрене

КУЦУРА – На састанку Подручне канцеларије Националног савета (НС) Русина у Куцури, на којој је у уторак, 9. јуна, говорено о (не)уписивању деце у русинско одељење ОШ, сагледани су могући разлози за ову ситуацију, али и предложене конкретне мере за покушај решавања овог проблема.

Присутни просветни радници на састанку су нагласили да ова школска 2015/16. година није толики проблем, јер је у русинско одељење уписано десеторо деце, већ наредна, за коју у припремној групи има само троје предшколаца.

Због тога треба што пре мотивисати родитеље, од којих неки сматрају да је главни узрок овог проблема што деца у целодневној настави у вртићу немају васпитачицу са којом би комуницирали на русинском језику.

Као мотивационе мере, Подручна канцеларија НС у Куцури, заједно са Националним саветом, у наредној наставној години планира да обезбеди новчану стимулацију за ђаке-прваке од по 5 хиљада динара месечно, као и за децу у припремном предшколском одељењу – по 3 хиљаде динара месечно. Такође, биће обезбеђена помоћ у набавци уџбеника.

Предложено је и да се мајкама деце, којима је највећи проблем што не знају русински језик, обезбеди додатну помоћ у раду са њиховом децом преко ангажовања учитељице, која би неколико дана недељно радила са децом изван школе, где ће и мајке моћи да уче русински језик.

Како је изнето на састанку, планирано је и организовање једнодневних екскурзија за децу до четвртог разреда ОШ у русинске институције и установе, односно вишедневне екскурзије за ученике седмог и осмог разреда у „старе“ крајеве.

Председник Националног савета Русина Славко Рац на састанку у Куцури рекао је да је овај велики проблем већ ескалирао у Ђурђеву, а прети и Куцури.

– Проблем је у томе што су Русини, на неки начин, постали анационални и не схватају да ћемо, ако се затвори русинско одељење у Куцури, као што је случај у Ђурђеву, сами себи запечатити будућност – рекао је председник НС.

Проналажење решења биће настављено, и Подручна канцеларија НС ће организовати састанак да родитељима будућих ученика русинског одељења ОШ у Куцури.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ