Каритас припрема Телефонски центар за слушање

автор маф
872 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – У просторијама Каритаса у Руском Крстуру, прошле суботе одржан је први, психолошки део обуке волонтера који ће радити у будућем Каритасовом Телефонском центру за слушање „Нит“.

Обуку је одржао тренер др Јовица Лукић из Београда, а у њој је активно учествовало око 20 волонтера из више места – Крстура, Куцуре, Новог Сада, Кули, Бечеја и из Бачког Брега.

На обуци је учествовао и извршни директор Каритаса Апостолског егзархата за гркокатолике у Србији Јанко Катона и координаторка новог Центра Соња Виславски, обоје из Крстура.

За волонтере је предвиђен и други део – духовна обука – која ће у крстурском Каритасу бити одржана 24. октобра, а излагаће о. Владислав Варга из Сремске Митровице и о. Ласло Поша из Бечеја.

Волонтери која заврше целу обуку добиће сертификат, који ће моћи да искористе у својој радној биографији. На тај начин ће бити оспособљени за укључивање у рад будућег Телефонског центра за слушање, који ће имати линије у местима одакле су волонтери.

Центар за слушање би требао да почне са радом крајем новембра, а са загарантованом анонимношћу, моћи ће да се јаве људе којима је потребна помоћ – како из Егзархата, тако и шире, на русинском, српском и мађарском језику.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ