Књижевно вече и пратеће манифестације Фестивала фолклора Русина „Куцурска жетва“

автор Ясмина
988 Опатрене

КУЦУРА – У петак и суботу, 1. и 16. јула, у Куцури је одржан овогодишњи Фестивал фолклора Русина „Куцурска жетва“.

Фестивал је почео у петак када је одржано Књижевно вече на ком је представљена тзв. „Мала антологија русинске поезије“. Овом приликом је обележена 130-годишњица од рођења Хавријила Костељника, 80-годишњица од рођења Ђуре Папхархаја и 20-годишњица од смрти Владимира Гарјанскија. Представљене су и изабране, антологијске песме истакнутих русинских песника које су говорили млади из Куцуре и Врбаса, а као посебан гост вечери био је глумац и рецитатор из Руског Крстура Михајло Зазуљак који је говорио стихове Х. Костељника, М. Ковача и Ђ. Папхархаја.

Преко видео-бима пуштани су архивски снимци појединих аутора (које је обезбедила РТВ), а у музичком делу програма Хелена Папуга је а капела отпевала три композиције. Аутор и модератор Књижевне вечери био је Никола Шанта.

После Књижевне вечери одржано је дружење за младе – „Тамбурање“, уз подршку Радног тела за младе националног савета Русина.

У суботу, 16. јула, у фискултурној сали ОШ „Братство јединство“ одржане су три пратеће манифестације Фестивала – изложба старе ношње (најстарија потиче из 1905. године), промоција књиге „Народна ношња и игре бачванско-сремских Русина“ у издању Завода за културу војвођанских Русина и Етно-столови које су припремиле чланице Актива жена КУД „Жетва“.

2-Provadzaca-01

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ