Тешка година за паприку

автор сен
1.1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Туристичко-привредно-културна манифестација „Дани крстурске паприке“ у суботу преподне почела је обиласком њива под паприком, сусретом паприкара са другим произвођачима, откупљивачима и представницима семенских кућа.

Преподне је организован обилазак огледне њиве под паприком чиј је власник Љубомир Чизмар из Руског Крстура, који је сарађивао са фирмама „Агроарм“, „ТимакАгро“ и „Белхим Кроп Протекшн“ у продукцији седам хибрида паприке. Огледну њиву су обишли произођачи, откупљивачи и разне фирме из Руског Крстура, али и из целе Србије, а организатори су оценили да је било око 200 људи. Осим примене семена, прехране и препарата који нуде ове фирме, посетиоци су видели и резултате продукције у контејнерима.

2- Poljo 02

После ручка паприкари и откупљивачи су обишли још неколико парцела под паприком у крстурском атару – парцеле Славка Еделинскија, Николе Сопка и Славка Нађа. Сви су се сложили да је ова година за паприку у крстурском, али и у другим атарима, веома тешка због напада једне од најтежих болести – бактериозног пламенца. Њеној појави су допринеле кише, ниске температуре, дуге јутарње росе, магла, а с обзиром да се бактерија брзо ширила, није остало пуно паприке коју бактерија није захватила.

2- Poljo 03

У селу је прошле године било десетак откупних места, а ове године на манифестацију су дошли представници двадесетак откупљивача, па се очекује да ће овогодишњи род имати добар пласман, иако стручњаци оцењују да паприка неће бити високог квалитета и квантитета.

Како сазнајемо од паприкара, прва брања ће почети ове недеље. Откупљивачи нису објавили откупну цену, али се незванично сазнаје де ће цена бити око пола еура.

2- Poljo 04

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ