У Кули свечано обележен национални празник Русина у Србији

автор зам
1.3k Опатрене

КУЛА – Централна свечаност деветог по реду обележавања националног празника Русина у Србији, одржана је у суботу, 16. јануара, у Кули.

Програм је почео у преподневним часовима са турниром у шаху у просторијама Русинског КУД „Др Хавријил Костељник“, а поводом празника штампана је и посебна монографија „Из живота Русина у Кули“. Промоција монографије је била у Школи за основно музичко образовање.

У просторијама гркокатоличке парохије у Кули организована је изложба икона о. Јосафата Хардија из Словеније, а затим је одржана Благодарна Архијерејска Литургија.

Русини из Куле су поводом празника организовали и две ликовне изложбе својих суграђанки – академске сликарке Лидије Барна и сликарке-аматерке Амалије Ковач у Културном центру. Гостима и домаћинима су послужена старинска јела на етно-столовима.

Круна Централне прославе, Свечана академија, била је одржана у великој сали Културног центра Кула. На свечаности су присуствовали генерални секретар председника Републике Србије Недељко Тењовић, заменик председника Општине Кула Велибор Милојичић, потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин, помоћник покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине Јанош Орос, председник Националног савета Русина Славко Рац, народни посланици у Народној скупштини Олена Папуга и др Љиљана Бероња, председница СО Кула Снежана Мркаић, монсињор Јанош Блаховјак – отправник послова Апостолске нунцијатуре у Србији и апостолски егзарх за гркокатолике у Србији владика Георгије Џуџар. На Свечаној академији публици су биле представљене репрезентативне тачке више извођача, а заједнички коктел за госте, учеснике и домаћине одржан је у просторијама Мађарског културног центра „Непкер“.

Обележен Дан Русина у Кули

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ