У суботу Национални празник Русина у Србији

автор зам
1.1k Опатрене

ВРБАС – У суботу, 17. јануара, Национални празник Русина у Србији, као сећање на дан кад је 1751. године саветник царице Марије Терезије и администратор Краљевско-државног Бачког дистрикта у Сомбору Франц Јозеф де Редл, потписао први службени документ – Уговор о насељавању 200 русинских гркокатоличких породица на тадашњу пустару Велики Крстур. Тај дан је већ више деценија прихваћен као дан службеног досељавања Русина на ове просторе.

Одлука о датуму Националног празника Русина у Србији донета је у априлу 2007. године, а прва Свечана прослава поводом празника одржана је у јануару 2008. године. Одлуку је донео други сазив Националног савета Русина, као и о другим националним симболима – грбу, застави и свечаној песми Русина у Србији

Ове године, управо на дан празника, 17. јануара, Централна прослава биће одржана у Врбасу, а програм организују Завод за културу војвођанских Русина и посебни Организациони одбор за Централну прославу, у ком су представници поменутог Завода, Националног савета Русина, КПД „Карпати“ и Општина Врбас.

Целодневни програм обележавања празника у суботу почеће у 10 часова са такмичењем у стоном тенису у оквиру Спортских игара „Јаша Баков“, у 13 часова ће бити постављени етно-столови, а у 14,30 биће отворена изложба радова Кристине Гшвенг. Поменути програми ће бити у просторијама КПД „Карпати“.

У Свечаној сали Гимназије „Жарко Зрењанин“ у 15,30 часова биће промоција књиге „Русини у Врбасу“ и специјалног броја часописа „Руске слово“ поводом празника. У 17 часова у цркви у Старом Врбасу биће архијерејска литургија, а у 20 часова у кино-сали „Југославија“ Свечани програм поводом Националног празника Русина у Србији.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ