Изложба поводом 150-годишњице рођења митрополита Андреја Шептицког

автор апм
945 Опатрене

ВРБАС – У суботу, 28. новембра, у нововрбашкој гркокатоличкој парохији св. Владимира организована је изложба поводом 150-годишњице рођења митрополита Андреја Шептицког, а на пригодној свечаности присуствовао је и амбасадор Украјине у Србији Олександар Александровић, амбасадор Пакистана у Србији Ариф Махмуд, апостолски егзарх за гркокатолике у Србији Георгије Џуџар, чланица Општинског већа Врбас Јована Вујтовић, као и гркокатолички свештеници – о. Роман Миз, о. Михајло Малацко, о. Јулијан Рац, о. Виталиј Лотоцки, о. Владислав Варга, о. Алексиј Худак и домаћи парох о. Игор Вовк.

Septicki-02

Изложба фотографија и докумената под називом „Живот и делатност митрополита Украјине Андреја Шептицког“ обухвата архивски материјал, приватне фотографије и слике на којима је представљена црквена, међународно-дипломатска, просветитељска и спонзорска делатност митрополита Шептицког.

Septicki-03

На свечаности се говорило и о делу митрополита Шептицког, а у програму је учествовао Хор КПД „Карпати“ и квартет „Струне срца“, Јелена Кузма је читала поједине написе Шептицког, а емитован је и видео-снимак. Пре свечаности, у дворишту парохије била је панахида.

Изложбу у нашој земљи организује Амбасада Украјине у Београду, уз подршку гркокатоличких парохија у Србији, а осим у Врбасу биће организована и у Кули, Инђији, Новом Саду и Београду.

Septicki-04

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ