И о Русинима на Отвореном дану у Европском парламенту

автор зам
881 Опатрене

НОВИ САД/БРИСЕЛ – У Бриселу је јуче почела манифестација Европска недеља градова и регија „Отворени дани 2015“ („Open Days 2015 Brussels”), коју организује Директорат за регионалну политику Европске комисије и Комитет региона. На манифестацији до 15. октобра учествоваће и делегација Покрајинске владе, на челу са њеним председником Бојаном Пајтићем, а на Округлом столу под називом „Разумети Војводину”, који данас, 13. октобра, организује Европски парламент, биће представљене и традиционалне националне мањине из Војводине чиј је језик у службеној употреби, а међу њима су и Русини.

Заједно са Покрајинским секретаријатом за културу и јавно информисање, носиоци овог представљања су и шест професионалних установа културе – Завод за културу Војводине и заводи за културу војвођанских Мађара, Словака, Русина, Румуна и Хрвата.

Мултикултуралност Војводине на Округлом столу прво ће бити представљена преко краћег промотивног филма (у продукцији РТВ Војводине), а затим и преко представљања поменутих завода за културу.

Сутра, 14. октобра, у Мисији Републике Србије при Европској унији у Бриселу биће Дан Војводине, на ком ће, поред пројекције поменутог филма, бити организована и изложба на којој ће бити представљене публикације и други документи завода за културу, међу њима и русинског, који презентују мултикултуралну баштину Војводине.

На отварању изложбе говориће Бојан Пајтић, посланик у Европском парламенту Кнут Флекенштајн и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић.

Делегација Покрајинске владе се јуче у Бриселу састала и са шефицом Одељења за Србију Европске комисије, а главна тема овогодишњих, тринаестих „Отворених врата 2015” је „Европски региони и градови – партнери за инвестиције и економски раст”, која је подељена у три тематске целине.

Zavod za kulturu Rusina LOGO [Converted]

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ