Крстурска и Школа из Попрада потписале Споразум о сарадњи

автор маф
925 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Основна и средња школа са домом ученика „Петро Кузмјак“ и Средња стручна школа из Попрада у Републици Словачкој у петак, 7. августа, у седишту Националног савета (НС) Русина у Руском Крстуру, потписали су Споразум о сарадњи.

У име крстурске Школе споразум је потписала директорка Хелена Пашо Павловић, а испред Школе из Попрада директор Васиљ Кузмјак, који је даљи рођак учитеља Петра Кузмјака, по ком крстурска Школа носи име.

У делегацији гостију из Словачке на потписивању Споразума били су и потпредседник Прешовског самоуправног краја (ПСК) др Петер Обримчак, посланик у ПСК и начелник Округа Стара Љубовња Петро Сокол, директор Одбора за путеве ПСК Владо Козак и Маргарета Гајдош испред Регионалног одбора за међународну сарадњу ПСК.

Skola-02

Осим директорке крстурске Школе и чланице НС Русина Пашо Павловић, гостима из Словачке домаћини су били и председник Извршног одбора НС Жељко Ковач, председница Одбора за образовање НС Меланија Римар, чланица овог одбора Весна Рагаји-Цап, као и члан Одбора за службено коришћење језика и писма НС Јоаким Хрубења.

Потписан Споразум је резултат залагања обеју страна да се, осим у култури, сарадња покрене и на пољу образовања а, како је истакао др Обримчак – и на пољу економије, што омогућава прешле године потписан Споразум о међурегионалној сарадњи АП Војводине и Прешовског самоуправног краја.

После потписивања Споразума гости и домаћини су посетили и крстурску Школу и бисту некадашњег првог школованог крстурског учитеља Петра Кузмјака.

Skola-03

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ