Крстур јуче посетили Русини из Министарства школства Словачке

автор маф
1.1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Руски Крстур је јуче посетила делегација Министарства школства, науке, истраживања и спорта Републике Словачке, у којој су били државни секретар Министарства Петар Крајњак мл. и шеф његове Канцеларије Миро Осифчин. Функционери Министарства Словачке у Крстур су дошли због сутрашње службене посете Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владе Србије у Београду, где ће разговарати о сарадњи на једном заједничком пројекту.

Крајњак и Осифчин Крстур су посетили и као декларисани Русини, активни у русинском покрету Словачке. Прво су обишли Школу „Петро Кузмјак“, где их је дочекала директорица Хелена Пашо Павловић са сарадницима, упознали су се и са местом ове Школе у образовном систему Србије, а разменили су и искуства.

1-Krajnjak-03

Гости су затим посетили Матицу Русина, где их је са неколико својих чланова примио председник Матице Ђура Папуга, и у пријатељском разговору говорили су о актуелностима у русинском покрету.

У седишту Националног савета (НС) Русина делегацију из Словачке су дочекали председник Извршног одбора НС Жељко Ковач и секретар Савета Тања Арва Планчак, упознали су их и са организацијом националних мањина у Србији преко НС-а, као и са областима и делатношћу наше културне самоуправе.

Посету Крстуру завршили су на крстурској парохији св. о. Николе, где су са парохом о. Михајлом Малацком говорили о духовном и верском животу највеће русинске парохије у Србији.

Гости из Словачке су посетили и гркокатоличку парохију и манастир очева Василијана у Кули, а данас бораве у Новом Саду.

1-Krajnjak-04

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ