„Куцурска жетва“ чува традицију и културно благо

автор тах
1.3k Опатрене

КУЦУРА – На главном програму Фестивала фолклора Русина и других националних заједница „Куцурска жетва 2015“ у суботу, 11. јула у Великој сали Дома културе у Куцури, који је почео са химном Републике Србије и свечаном песмом Русина у Србији, поздравне речи упутили су потпредседник Општине Врбас Милан Глушац, председник Националног савета Русина Славко Рац и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду, запошљавање и равноправност полова Мирослав Васин.

– Желим да истакнем да је управо ова различитост, богатство и квалитет садржаја који граде грађани наше општине различитих вера, нација, језика и културе – наше највеће богатство и истинита вредност коју са посебном пажњом чувамо и на коју смо поносни – рекао је Глушац у поздравном говору.

Hosci-02

– Пре пет година смо испланирали и истакли наше манифестације од националног значаја, а „Куцурска жетва“ је једна од најзначајнијих. Већ 27 година „Куцурска жетва“ негује нашу културу, нашу традицију, приказује оно најлепше. Национални савет је основао и подручне канцеларије по нашим местима, да би смо се што више приближили нашим људима, који можда и не знају која све права имају, и да Република Србија има један од највиших стандарда у Европи кад је реч о људским и мањинским правима – рекао је председник Националног савета Русина Славко Рац, који је ову прилику искористио и позвао младе родитеље да упишу своју децу у одељења на русинским језику.

– Једно од тих права је и право на образовање на матерњем језику. Нажалост, има етапа и периода кад то право не користимо у потпуности. Надам се да ћемо схватити да нам је то најважније и да је то темељ нашег даљег постојања – рекао је председник НС Русина Славко Рац.

Hosci-03

Потпредседник Покрајинске владе Мирослав Васин нагласио је да је управо због своје мултикултуралности АП Војводина јединствена у Европи.

– Сигурно да је Војводина и њена разноврсност, мултиетичност и колорит који не постоји у Европи оно на шта је Србија највише поносна. Овај понос је настао захваљујући оваквим манифестацијама, а јединственост од настојања националних заједница у Војводини да чувају своју културу, покажу своју посебност, различитост, као и да поштују своју, али и традиције и културе националних заједница са којима заједно живе на овим просторима који се називају Војводина – рекао је Васин.

Осим поменутих, на завршном програму Фестивала у суботу увече присуствовали су и народна посланица Олена Папуга, чланови НС Русина, делегација Русина из Републике Хрватске, директор Завода за културу војвођанских Русина Сергеј Тамаш, директорка НИУ „Руске слово“ Мартица Тамаш, представници цркава, представници делегације Курова из Словачке, на челу са Миланом Бујдом, председник МЗ Куцура Жељко Бјелан, као и представници установа, институција, удружења и медија.

Фестивал фолклорних традиција Русина и других националних заједница „Куцурска жетва 2015“ финансијски су помогли Општина Врбас, Национални савет Русина, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине-заједнице, Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова, Месна заједница Куцура и д.о.о. „Либела Продукт“ Змајево.

Више фотографија на нашем сајту у посебној галерији са Фестивала „Куцурска жетва 2015“.

Hosci-04

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ