Обележена прва година рада Националног савета Црногораца у Србији

автор апм
831 Опатрене

ВРБАС – У Врбасу је у понедељак, 26. октобра, одржана Свечана академија поводом прве годишњице оснивања Националног савета Црногораца у Србији (НСЦ) и 70-годишњице колонизације Црногораца у Војводини.

На Академији су присуствовали представници локалних, покрајинских и републичких органа власти, представници других националних заједница, међу њима и председник Националног савета Русина Славко Орос, народна посланица Олена Папуга, гости из Црне Горе и многи Врбашани.

CH-02

Госте је поздравио председник Општине Врбас др Братислав Кажић и председник НСЦ Ратко Шоћ, а председница Координације националних савета у Србији Ана Томанова Маканова је истакла да наредни корак у остваривању права ове мањине у Србији мора бити спровођење црногорског језика као службеног у одређеним срединама.

Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић нагласио је значај толеранције и заједничког живота националних мањина у Војводини, а у име Владе Републике Србије успешан рад НСЦ пожелео је државни секретар у Министарству државне управе и локалне смоуправе Иван Бошњак.

Амбасадор Црне Горе у Србији Бранислав Мићуновић Црногорцима у Србији честитао је празнике , а председник Одбора за међународне односе и избеглице у Скупштини Црне Горе Миодраг Вуковић је истакао да су Црногорци у Србији веза између две државе.

CH-03

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ