Овог викенда у Шиду први „Русин Филм Фест“

автор зам
1k Опатрене

ШИД – У суботу и недељу, 1. и 2. октобра, у Шиду ће бити одржан први Међународни мултижанровски фестивал русинског филма „Русин Филм Фест“, који организује Регионални одбор Матице Русина (МР) за Срем у Шиду, а у оквирима активности Светског конгреса РРЛ и његовог Светског већа, као и активности МР у Србији.

Организатори су испланирали да ће „Русин Филм Фест“ сваке године имати посебну тему којом ће се бавити, а ове године први Фестивал је посвећен Првом светском рату.

Фестивал ће у суботу бити отворен у 15 часова у Културно-образовном центру ретроспективом 8 филмова, а филм „Трагедија Галицијске Руси“ аутора и режисера Алексеја Денисова из Русије, биће приказан у целини.

У недељу, 2. октобра, такође у 15 часова у КПД „Ђура Киш“ биће Трибина на тему „Русини/Руснаци/Лемки у првом светском рату“, после чега ће бити приказана 2 филма. Културно-уметнички програм биће организован оба дана.

Први Међународни мултижанровски фестивал русинског филма „Русин Филм Фест“ биће одржан уз подршку Општине Шид и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ