РНТ успешно гостовао у Словачкој

автор сен фото зам/људ
1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – С представом „Она је невина“ Еугена Кочиша, у режији Михајла Зазуљака, Русинско народно позориште (РНТ) „Петро Ризнич Ђађа“, од 22. до 24. септембра гостовао је у Словачкој. Представа је у четвртак одиграна у Кладзанима, у петак у Прешову, а у суботу у Земплинској Теплици, некадашњем Крстуру.

Ансамбл РНТ је свуда био искрено дочекан и, иако је реч о драми са елементима трагедије о некадашњем животу Русина на овим просторима, публика је у сва три места јако добро, емотивно и са похвалама прихватила представу, истичући њену актуалност и поруке и за данашње време, а томе је допринела и чињеница да, због истог језика, није било језичке баријере.

Чланови ансамбла су се у сва три места срели и са својим пријатељима, договарана је и будућа сарадња, а у некадашњем Крстуру посетили су основну школу, гркокатоличку и римоктатоличку цркву и музејску збирку.

У Кладзанима домаћин РНТ био је градоначелник Данијел Лоринц, у Землинској Теплици Јозефина Угаљова, а у Прешову глумци Театра Александра Духновића на челу са директором Марјаном Марком, са којим је в.д. директорка РНТ Ивана Дудаш разменила поклоне.

Русинско национално позориште је последњи пут у Словачкој гостовало пре шест година са представом „Супа од канаринца“, такође у режији М. Зазуљака, а ова посета је остварена захваљујући наменским средствима Националног савета Русина за РНТ, као и Споразуму о међурегионалној сарадњи АП Војводине и Прешовског самоуправног краја.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ