Русини на обележавању Међународног дана матерњег језика у Београду

автор рим
998 Опатрене

БЕОГРАД – На свечаности поводом обележавања Међународног дана матерњег језика, која је одржана јуче, 21. фебруара, у Београду, учествовали су и Русини. Испред Националног савета Русина (НС) присуствовала је чланица Савета и председница њеног одбора Меланија Римар, чланица НС и директорка крстурске Школе „Петро Кузмјак“ Хелена Пашо Павловић, директорка НИУ „Руске слово“ Мартица Тамаш и ученица 5. разреда крстурске Школе Минеа Јухас, која је рецитовала на русинском језику.

После поздравних речи директорке Канцеларије за људска и мањинска права Сузане Пауновић, представници националних мањина су рецитовали, или певали на свом језику. Русинску националну мањину представила је Минеа Јухас која је у русинској народној ношњи рецитовала на русинском. У програму је учествовао и Дечији хор „Чаролија“ које је певао препознатљиве, народне композиције на језицима националних мањина.

На крају програма Сузана Пауновић је доделила Захвалнице медијима за допринос у промовисању људских и мањинских права, а међу добитницима су и недељне новине на русинском језику „Руске слово“.

Хелена Пашо Павловић, Меланија Римар, Мартица Тамаш и Минеа Јухас на јучерашњој свечаности у Београду (Фото: Х. Пашо Павловић)

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ