Сутра почиње „Куцурска жетва“

автор тах
904 Опатрене

КУЦУРА – Сутра, 15. јула, у Куцури почиње Фестивал фолклора Русина „Куцурска жетва“, а трајаће и у суботу, 16.јула.

У летњој учионици ОШ „Братство јединство“ у 21 час сутра почиње Књижевно вече на ком ће бити представљени кратки (антологијски) избор русинске уметничке поезије, од њених почетака до данас, а програм ће бити проткан музичким тачкама. После Књижевне вечери испред Дома културе (око 22 ч.) биће програм за младе „Тамбурање“.

У суботу, 16. јула, на „Куцурској жетви“ биће отворена изложба народне ношње, презентација књиге „Ношња и игре бачко-сремских Русина“ и етно-столови. Поменуте пратеће манифестације биће у фискултурној сали Основне школе, а почеће у 18,30.

Централни програм Фестивала биће у суботу увече на летњој бини Дома културе, а почеће у 20,30 ч. с наступом домаћих дечијих фолклорних ансамбала КУД „Жетва“ и КУД „Завичајно врело“.

Фестивалски део почиње у 21 ч., на ком ће наступити фолклорни ансамбли КУД из Куцуре, Новог Сада, Новог Орахова и Ђурђева, после тога ће бити и ревијални део програма у ком ће, осим поменутих КУД, наступити и КПД из Шида и Дом културе Руски Крстур.

Између фестивалског и ревијалног дела програма на „Куцурској жетви“ ће наступити гости из иностранства – ансамбл „Кичера“ из Словачке, а „Куцурска жетва“ ће бити завршена са традиционалним „Торба-балом“.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ