Сутра почиње 55. Фестивал русинске културе „Црвена ружа“

автор зам
1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Овог викенда, 1. и 2. октобра, у Руском Крстуру ће бити одржан 55. Фестивал русинске културе „Црвена ружа“.

Најстарији и највећи фестивал Русина на овим просторима ове године је требао бити одржан у свој термину, крајем јуна, али је због изненадне смрти Јулијана Рамача Чаме, истакнутог музичара, композитора и стручног руководиоца  из Руског Крстура његово одржавање пребачено за почетак октобра.

„Црвена ружа“ ће ове године први пут бити одржана у Спортској хали, а у суботу, 1. октобра, почеће с отварањем изложбе Анђелке Античевић из Беркасова, у 16 часова у холу Спортске хале.

Истог дана, у суботу у 16,30 ч. биће музичко-фолклорна манифестација „Црвени пупољак“, а у 20 часова обновљена манифестација Фестивала „Одјеци равнице“, на којој учествују скоро сви музичко-фолклорни ансамбли из места у којима живе Русини.

У недељу, 2. октобра, у 17 часова биће одржана манифестација „Црвена ружа“ – традиционално такмичење младих певача за кошару црвених ружа и чутуру, а у ревијалном делу биће изведене композиције са компакт-диска „Само један поглед“ Златка Русковскија.

Овогодишњи Фестивал ће бити завршен у недељу са Свечаним концертом, који почиње у 20 часова, на ком ће наступити русински ансамбли са најквалитетнијим тачкама. Музичко-фолклорне секције крстурског Дома културе припремиле су и одређену сценску захвалницу преминулом стручном руководиоцу Јулијану Рамачу, а као гост на Свечаном концерту наступиће ансамбл КУД „Свети Сава“ из Шида.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ