Одржана десета Централна прослава Националног празника Русина у Србији

автор опс/саб/влдђ, фото вев
1.1k Опатрене

БИКИЋ/ШИД – Интонирањем химне Републике Србије и свечане песме Русина у Србији, коју је отпевао Мешовити хор Дома културе Руски Крстур у пратњи Тамбурашког оркестра Дома културе Руски Крстур, под диригентством Мирона Сивча у суботу, 14. јануара увече, почела је Свечана академија на Централној свечаности поводом Националног празника Русина у Србији, којој је ове године домаћин био Бикић До. Академија је одржана у сали Културно-образовног центра у Шиду.

Обележавање Националног празника Русина ове године је одржано десети пут, а Национални празник – 17. јануар, подсећа на организовани долазак првих Русина у Бачку. Ове године ће се навршити већ 266 година како је Франц де Редл, саветник царице Марије Терезије и администратор Краљевско-државног Бачког дистрикта у Сомбору, 17. јануара 1751. године потписао уговор о насељавању 200 русинских гркокатоличких породица  на тадашњу пустару Велики Крстур, што је први службени документ о насељавању Русина на ове просторе.

После поздравних речи представника Општине Шид, челника Русина и Покрајине Војводине, честитке русинској националној мањини упутили су и Апостолски егзарх за гркокатолике у Србији владика Георгије Џуџар и председник Националног савета Русина Славко Рац.

Културно-уметнички програм одржан је у Културно-образовном центру у Шиду, а у поподневним часовима у Бикићу је отворена изложба слика Олгице Лукач из Беркасова и ручних радова Мирјане Барна и Наде Кечкеш, док је у Шиду била изложба слика Анђелке Античевић из Беркасова и Драгице Живковић из Шида.

У Подручној школи Основне школе „Сремски фронт“ одржана је промоција монографије „Бикић До“, а у цркви Успенија Пресвете Богородице свечана Литургија коју је предводио владика Џуџар.

Nacionalne sveto Rusnacoh 2017Foto Veronika Vujacic

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ