Координација НС о проблемима у четири области

автор зам
1k Опатрене

КОВАЧИЦА – У суботу и недељу, 19. и 20. септембра, у Ковачици биће одржана радна седница Координације националних савета (НС) националних мањина у Србији. Представници НС прво ће радити по одборима у четири области над којима савети имају компетенцију – за образовање, информисање, културу и за службену употребу језика и писма, а затим и заједно, а закључци и захтеви Координације биће послати ресорним министарствима. На радној седници ће присуствовати и представници Националног савета Русина.

У области образовања биће речи о изради правилника о плану уџбеника на језицима мањина, о потреби обезбеђивања просветних саветника за наставу на мањинским језицима, о статусу матерњег језика као изборног предмета, као и о реаговању на укидање просветних инспектора у компетенцији АП Војводине.

Координација ће утврдити и свог представника у Националном просветном савету, као и стални састав делегације која ће Координацију заступати у преговорима са Министарством просвете и другим компетентним институцијама.

У области образовања теме ће бити приватизација медија, рад мањинских редакција у јавним сервисима – РТС и РТВ, о захтеву Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) за преузимање Другог програма РТ Војводине за кабловске емитере, а такође ће се утврдити и стални састав делегације која ће

Координацију заступати у преговорима са ресорним министарствима и другим институцијама.У свим областима, па и у култури ( а том одбору ће председавати Мирослав Кевежди) и области службене употребе језика и писма, радиће се и на материјалним елементима Акционог плана за поглавље 23 у приступању у ЕУ, а посебно на радној групи Координације за Акциони план.

У недељу представници ће заседати у пленуму, који ће водити председница Координације Ана Томанова Маканова и њен заменик Есад Џуџо. Поред расправе о закључцима са рада по одборима, биће договор и о седници представника Координације са Одбором за људска и мањинска права Европског парламента, у Београду, 24. септембра, као и о посети представника националних мањина из Србије Европском парламенту у Бриселу, 30. септембра.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ