Крстурски Каритас за пример

автор маф
944 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – У суботу, 12. новембра, одржан је традиционални Сусрет пријатеља Каритаса крстурске парохије, које је било у знаку 10-годишњице од изградње Каритасових просторија у овој парохији, а програм, са молитвом „Оче наш“ отворио је домаћи Мешовити хор, под диригентством Лидије Пашо.

Владика Георгије је поздравио око 200 присутних гостију, а посебно представнике италијанског Каритаса из Удина, који је и највећим делом финансирао изградњу крстурског Каритасовог дома.

Владика је поздравио и госте из Каритаса из Кечкемета у Мађарској, са којима почиње сарадња, председника Националног савета Русина Славка Раца, представнике црквеног и друштвеног живота и институција, волонтера Каритаса из других парохија и све пријатеље ове хуманитарне организације. Због објективних разлога, на Сусрет није могао да дође београдски архиепископ Станислав Хочевар, као што је било најављено.

Рад волонтера крстурског Каритаса преосвештени владика Георгије је оценио као веома успешан, наглашавајући да његова организација и дух служе за пример осталим парохијским заједницама у Србији и шире. Присутне је поздравио и парох крстурске парохије о. Михајло Малацко, као и представник Каритаса из Удина о. Луиђи Глоацо.

На програму су се домаћи волонтери речима и фотографијама присетили почетака каритативног рада у крстурској парохији, као и на прве добротворе – пароха о. Јанка Копчаја и владике Дионизија Њарадија, по савремено доба – од краја 70-година прошлог века до данашњих дана.

У уметничком делу програма наступила су деца и млади које се окупљају, друже и активно учествују у активностима крстурског Каритаса, Мешовити хор, а програм је завршен са позивом пријатељима Каритаса да и у будућности подржавају његове активности.

1-Karitas-06

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ