Обележавање 165-годишњице досељења Русина у Миклушевце биће под покровитељством председника Сабора РХ

автор ђуљи
890 Опатрене

МИКЛУШЕВЦИ – Јуче увече у Миклушевцима одржан је први састанак Организационог одбора за обележавање 165-годишњице досељења Русина у Миклушевце.

Припреме су почеле много раније, а на јучерашњем састанку предложено је да се свечано обележавање одржи крајем новембра, или средином децембра ове године. Коначан датум биће утврђен после консултација са високим покровитељем прославе – председником Сабора (парламента) Републике Хрватске (РХ) Јосипом Леком.

На састанку је разматран и садржај програма поводом јубилеја, а биће одржана и Свечана седница месних удружења, представника Општине, Жупаније и Републике, а планиране су и две изложбе – старих фотографија и ручних радова.

У оквирима обележавања 165-годишњице досељења Русина у Миклушевце биће и промоција фотомонографије Ђуре Љикара „Миклушевци под сремским небом“, за коју је предговор написао виши сарадник Института за миграције и народности РХ др. сц. Филип Шкјиљан, а рецензенти су др. сц. Оксана Тимко Ђитко и о. Јаким Симуновић.

Планиран је и састанак русинских писаца из РХ, а чланови миклушевског КУД „Јаким Говља“ би извели краћи концерт народних песама и фолклорних тачака, о чему ће се још разговарати на следећем састанку Организационог одбора за обележавање годишњица.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ