Одржана Скупштина КПЗ Кула

автор зам
957 Опатрене

КУЛА – Скупштина Културно-просветне заједнице (КПЗ) Општине Кула је јуче, 21. септембра, у Кули усвојила извештаје о раду и финансијском деловању за прошлу 2014. годину, као и програм рада и финансијски план КПЗ за ову годину.

Скупштина је одржана у неуобичајеном термину, пошто се такви документи разматрају почетком године, међутим, како је објашњено, до тога је дошло због новог начина програмско-пројектног финансирања из буджета Општине, тако да су средства и за КПЗ и за организације у култури били познати тек у мају-јуну ове године због расписивања конкурса и одлучивања о пристиглим пројектима.

Општинске и друге смотре које организује КПЗ Кула почињу почетком године и, како је рекао секретар КПЗ Сава Прерадовић, организовани су ткр. „на почек“, због тога што КПЗ до маја није располагала са потребним средствима. Активисти у култури присутни на Скупштини су изразили наду да ће конкурс за организације из области културе за идућу годину бити расписан много раније.

КПЗ Кула обједињује деловање свих установа у култури и КУД у кулској општини, али и она и организације за средства конкуришу појединачно.

Прошле године КПЗ Кула је располагала са 3 милиона 730 000 динара, од укупно 8 милиона колико је у буджету Општине било опредељено за културу, а као дотације, на основу конкурисања, из покрајинских и републичких органа добијено је још 447 275 динара. У овој години је из буджета кулске општине за КПЗ је опредељено 2,5 милиона, а укупан приход планиран је на нешто више од 2,9 милиона динара.

И поред тога што су средства за културу смањена, кулска општина је по квалитету и постигнутим резултатима на такмичењима на покрајинском и републичком нивоу и даље међу најбољима у Србији, што треба одржати и надаље – речено је на јучерашњем састанку Скупштине КПЗ, којом је председавао члан Председништва КПЗ и директор крстурског Дома културе Јоаким Рац.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ