ТАД почео јубиларну, седамдесету сезону

автор лем.фм/зам
798 Опатрене

ПРЕШОВ (СЛОВАЧКА) – Јуче, 9. септембра, извођењем представе „Ковачи“ српског аутора Милоша Николића, у режији Љубослава Мајере из Бачког Петровца, Театар Александра Духновића (ТАД) из Прешова почео је јубиларну, седамдесету позоришну сезону. Премијера поменуте представе на сцени овог јединог правог русинског позоришта на свету била је 22. маја ове године.

ТАД је основан 24. септембра 1945. године, а своју прву премијеру, представу „Ој, не ходи Грицу“, одиграо је у марту 1946. године. Основан је као удружење грађана на основу Решења Украјинског народног већа Прешовске области у Прешову као Украјински национални театар. Од почетка 1951. године оснивач театра је било Крајево народно веће у Прешову, до 1961. године Крајево народно веће у Кошицама, од 1969. до краја 1997. године Министарство културе Словачке, од почетка 1998. године Крајева канцеларија у Прешову, да би од 1. априла 2002. године до данас оснивач и главни финансијер ТАД постао Прешовски самоуправни крај.

Промена назива у Театар Александар Духновић била је 15. октобра 1990. године, Решењем министра културе Словачке Републике. ТАД је професионална, културна и уметничка институција, чија је основна делатност неговање и развој културног живота Русина у Словачкој.

У својим почецима, представе су биле извођене на руском језику, 50-тих година прошлог века на украјинском, а 80-тих година постепено се прешло на русински језик, који је задњих 25 година, а и сада, главни језик извођења представа – од светске и домаће класике, до савремених драмских дела. Иза себе има више стотина премијера и хиљаде реприза у Словачкој и иностранству, а сада је и један од најпризнатијих и најнаграђиванијих позоришта у Словачкој.

Марјан Марко је већ више година директор ТАД, а уметнички руководилац ансамбла је Љубомир Миндош. Бивши драматург ТАД Васиљ Хетеш био је и први председник Русинског препорода Словачке и први председник Светског конгреса Русина.

TAD-02

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ