У Руском Крстуру завршен 55. Фестивал „Црвена ружа“

автор јађу
1.1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Фестивал русинске културе „Црвена ружа“, 55. по реду, завршен је јуче у Руском Крстуру. Фестивал је трајао два дана и имао је пет манифестација. Свечани концерт је одржан у недељу, 2. октобра, на ком су се крстурски аматери уз специјалну музичко-фолклорну тачку, опростили од недавно преминулог Јулијана Рамача Чаме.

Фестивал је отворен у суботу, 1. октобра, изложбом слика Анђелке Античевић из Беркасова које су инспирисане љубављу према русинским коренима.

Истог дана одржана је и манифестација за децу „Црвени пупољак“ на којој је било такмичење за најбољу нову композицију, а у другом делу програма наступили су дечији фолклорни ансамбли из више места.

Обновљена манифестација „Одјеци равнице“, у суботу увече, окупила је представнике скоро свих места у којима живе Русини, из Србије, Хрватске и Словачке. Присутне је поздравио изасланик председника Србије Радослав Павловић.

У недељу на манифестацији „Црвена ружа“ за најлепши женски и мушки глас такмичило се једанаест певача, а најбољи су били Кристина Афић и Роберт Захорјански. У ревијалном делу програма представљен је албум Златка Русковскија „Само један поглед“.

Као круна Фестивала, у недељу увече, одржан је Свечани концерт „Насред широке равнице“ на ком су наступила русинска друштва са најрепрезентативнијим музичко-фолклорним тачкама. Присутне је поздравио Михаљ Њилаш, покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине-заједнице, заменик председника Општине Карољ Валка, као и председник Националног савета Русина Славко Рац.

Посебан део програма је било сећање на Јулијана Рамача Чаму који је дао немерљив допринос русинској култури у више области, а од њега су се опростили сви аматери крстурског Дома културе кроз музичке и фолклорне тачке које је Чамо највише волео.

Гостујући ансамбл који је наступио у последњем делу програма било је Српско културно-уметничко друштво „Свети Сава“ из Шида.

Све манифестације одржане су по први пут у Спортској хали.

На нашем сајту налази се и галерија фотографија са свих манифестација.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ