Централна прослава националног прауника Русина биће 14. јануара

автор влђ
1.1k Опатрене

ШИД – Јуче, 6. априла, у Општини Шид одржан је иницијални састанак представника русинских институција са представницима локалне самоуправе о организацији Централне прославе националног празника Русина 2017. године у Бикићу.

Договорено је да ће Централна манифестација обележавања празника бити 14. јануара да ће изложба слика, етно-изложба, промоција монографије и Архијерејска Литургија бити одржани у Бикићу, а Свечана академија, а затим и коктел, у Културно-образовном центру у Шиду.

Како је рекао председник Општине Никола Васић, биће потписан и Протокол о сарадњи између локалне самоуправе, Месне заједнице Бикић и Заводом за културу војвођанских Русина, као носиоцем организације Централне прославе националног празника, у ком ће бити наведене обавезе потписника.

Такође је договорено да ће испред локалне самоуправе особа за контакт задужена за питања организације прославе бити начелник Општинске управе Шид Ромко Папуга, који је такође присуствовао састанку.

У делегацији Русина су били потпредседница Националног савета (НС) Русина и координаторка Подручне канцеларије НС у Шиду Наташа Еделински Миколка, председник Извршног одбора НС Жељко Ковач, директор Завода за културу војвођанских Русина Сергеј Тамаш, председник Савета Месне заједнице Бикић и координатор Подручне канцеларије НС у Бикићу Дејан Бобаљ, парох у Беркасову и Бикићу о. Владимир Еделински Микола и Јанко Хнатко и Весна Данчеловић.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ