Изабран секретар Месне заједнице и информације о конкурсима за дотације удружењима

автор зам
982 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – За секретара Месне заједнице (МЗ) Руски Крстур на јучерашњем састанку изабран је дипл. инж. електротехнике Михајло Сабадош (1963) из Руског Крстура. На конкурс су стигле четири пријаве, а три су испуњавале услове дате у јавном огласу за избор секретара МЗ. Поред тога, на састанку се гласало за избор шефа рачуноводства у Служби МЗ, па је до враћања раднице са трудничког боловања на то место изабран Владимир Сопка.

На састанку су расподељена средства за дотације из месног самодоприноса друштвеним делатностима и удружењима грађана, који укупно износе 3 милиона 540 хиљада динара. Највећа новост у овогодишњој расподели средстава је да ће средства бити опредељени преко конкурса који ће убрзо за ту намену расписати Општина Кула, с обзиром да је месни самодопринос део консолидованог општинског буџета. Такође, за средства могу да конкуришу само организације и удружења којима је седиште регистровано у Руском Крстуру.

Осим за средства за образовање, где су крстурском одељењу ПУ „Бамби“ већ опредељена средства у износу од 133 хиљаде динара и за Фестивал културе „Црвена ружа“ организатора Дома културе који су ушли у буџет тих установа, све друге организације и удружења морају да конкуришу на будуће конкурсе, па тако и спортски клубови за 667 хиљада динара, колико износи годишња дотација за спорт из самодоприноса и Фонд солидарности за који је опредељено 240 хиљада динара. Укупно за образовање, спорт, „Црвену ружу“ и Фонд солидарности опредељено је милион 440 хиљада динара.

Како је речено на састанку, Општина Кула ће конкурсе за дотације из крстурског самодоприноса расписати убрзо, и то ће бити објављено на сајту Општине. Уз пријаву треба приложити и план трошења средстава, а до краја године обавезно је подношење извештаја о трошењу добијених средстава.

Савет Месне заједнице јуче је прихватио и ребаланс свог буџета, који је у односу на први увећан за 600 хиљада динара и сада укупни план износи 13 милиона 306 хиљада динара. Осам предвиђених инвестиција у Крстуру и поменута средства за дотације ући ће у ребаланс буџета Општине Кула који је најављен за 15. април.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ