Овог викенда почиње Драмски меморијал Петра Ризнича Ђађе

автор зам
885 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Овогодишњи 49. Драмски меморијал Петра Ризнича Ђађе у Руском Крстуру почиње ове суботе, 18. марта, а биће завршен у недељу, 26. марта. Као и до сада, организатор Меморијала је крстурски Дом културе, а све представе ће бити изведене на сцени у Великој сали Дома културе.

На Меморијалу учествује осам представа – пет за старије и три за децу, а у суботу почиње отварањем изложбе слика у енкаустици Соње Папуга Анђелић и премијером представе „Скупљачи лешева“ русинског националног позоришта „Петро Ризнич Ђађа“.

На смотри позоришног стваралаштва Русина на овим просторима на русинском језику, учествују још две представе за старије – Драмског студија АРТ Дома културе Руски Крстур и Драмске секције КУД „Јаким Харди“ из Петроваца, из Хрватске, као и две за децу – такође Драмског студија АРТ крстурског Дома културе, као и Русинског КУД „Др Хавријил Костељник“ из Куле.

Као гости на Меморијалу учествују КУД „Иван Сењук“ из Куле, чија ће дечија група одиграти представу на украјинском језику, затим „Театар код фонтане“ из Михаловаца, из Словачке, а Меморијал ће у недељу затворити аматери Позоришта „Стеван Сремац“ из Црвенке.

Драмски меморијал Петра Ризнича Ђађе одржаће се уз финансијску подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно инфморисање и односе са верским заједницама, Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице, Општине Кула и Националног савета Русина.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ