Округли сто о Националној стратегији Русина

автор фес
1.1k Опатрене

НОВИ САД – У Заводу за културу војвођанских Русина у Новом Саду, јуче, 26. априла, одржан је Округли сто на тему „Национална стратегија и њена имплементација“ на иницијативу Радне групе Радног тела за науку Националног савета (НС) Русина.

На Округлом столу су излагали академик Јулијан Тамаш, др Јаков Кишјухас, заменица Покрајинског омбудсмана Ева Вукашиновић, а у дискусији су учествовали и чланови НС Русина Мирослав Кевежди, директорица НИУ „Руске слово“ Мартица Тамаш, потпредседник НС Никола Шанта, заменик председника НС Јовген Мудри, члан НС Саша Сабадош, председник Одбора за информисање НС Иван Сабадош и Јелена Перковић испред НАР-а.

На састанку је поздрављена иницијатива за покретање питања реализације Стратегије и рада Националног савета – шта је добро урађено, као и о проблемима, дати су предлози за усмерење примене и унапређење Националне стратегије Русина до 2020. године, као и Акционог плана за њену реализацију.

1-Stol-02

Академик Тамаш је, међутим, упозорио да ће настати велики проблем уколико ће се променом Устава Војводине евентуално смањити њене ингеренције, јер ће се у том случају о мањинама бринути Србија, а не Војводина, подсећајући на искуство Бугара.

Др Јаков Кишјухас је говорио о постављању стандарда за усмеравање наставе на, како је рекао, „мало другачији пут“. У Стратегији је то и предвиђено, али није одређено ко ће и на који начин то спровести, као и на који начин ће бити верификовано.

О законским оквирима и питањима у процесима евро-интеграција која су везана на поглавље 23 и 24, који се односе и на права националних мањина, говорила је Ева Вукашиновић, првенствено о креирању мањинског Акционог плана за та поглавља и указала је на многе пропусте у њему. Истакла је и да не постоји посебно поглавље које се бави положајем националних мањина у случају промене Устава.

1-Stol-03

Мирослав Кевежди је нагласио да не постоји стратегија о националним мањинама, или за националне мањине, а када такав документ не постоји – тешко је израдити акциони план било чега, јер се не могу издефинисати јасни циљеви. Кевежди је говорио и о питањима компетентности чланова Националног савета.

Мартица Тамаш је истакла да је НИУ „Руске слово“ већ, такорећи, испунила све што је записано у Националној стратегији до 2020. године, а Никола Шанта је потсетио на улогу књижевности, као једне од основа за очување идентитета. Говорио је и о проблему Издавачког одељења „Руског слова“ због нерасписивања конкурса за издавачку делатност од стране покрајинских органа.

На Округли сто су били позвани сви председници одбора и радних тела НС, а од четири кључна одбора за русинску националну заједницу, на састанку је присуствовао само један председник.

1-Stol-04

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ