Представљен пројекат „Допринос Русина развоју Новог Сада“

автор мхк, фото амр/сам
978 Опатрене

НОВИ САД – На конференцији за новинаре у Заводу за културу војвођанских Русина, јуче, 13. децембра, представљена је независна продукција Новинарске асоцијације Русина (НАР), пројекат „Допринос Русина развоју Новог Сада“. У пројекту је реализовано десет радио-емисија у којима је представљено десет особа које су у последњих 50 година допринели развоју Новог Сада у области културе, уметности, инфраструктуре и медија.

У емисијама учествују сарадници и колеге које говоре о делима Павла Жилника, Ивана Ковача, Ђуре Папхархаја, Ирине Давосир Матановић, Ирине Харди Ковачевић, Меланије Римар, Михаила Дудаша, Мирослава Виславског и Мирона Кањуха.

Пројекат реализују новинари и чланови НАР-а Јелена Перковић, Марија Перковић, Сања Марковић, Асја Папуга, Анамарија Ранковић, председница НАР-а Мартица Тамаш и Јасна Ковач.

2-NAR-02

Говорећи о овом пројекту, Јелена Перковић је нагласила да је он зближио многе људе, али и да на интернету, осим Михаила Дудаша, нема пуно података о поменутим особама, и то треба да се исправи. Сања Марковић је истакла да није било лако доћи до саговорника о заслужним особама, а поред тога, од многобројних требало је изабрати десет.

Мартица Тамаш је констатовала да су емисије о поменутим особама корисне за русинску заједницу и да су афирмативне за појединце, као и других 11 пројеката НАР-а, док је Анамарија Ранковић потврдила да је до сада направљена добра база за овакве пројекте, али присутна је велика потреба за архиву података о заслужним особама.

Учествујући на конференији за новинаре, бивши деректор Одбојкашког клуба „Војводина“ и истакнути спортски новинар Миросав Виславски рекао је да је иницијативу за овај пројекат доживео као нешто лепо и корисно, јер је он увек радио у интересу најшире популације, што се одражава и у националној заједници, чиј дух треба одржати. Ирина Харди Ковачевић је закључила да Русини треба више да се ангажују на промоцији својих позитивитета.

Серијал је остварен уз финансијску подршку Градске управе за културу Нови Сад, а партнер на пројекту је Радио Нови Сад Радио-телевизије Војводине.

2-NAR-03

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ