Крстур има потенцијале за конкурисање у фондове ЕУ

автор сен
1.1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Представници удружења, институција, установа, предузетника и појединаца из Руског Крстура у петак су у Месној заједници, одржали састанак на ком је представљен појам и значај Локалне акцијске групе (ЛАГ) које ће убрзо бити основана у кулској општини, као и могућности које ће село добити учествовањем у тој групи.

Преко општинске ЛАГ конкурисаће се за средства у фондове Европске уније (ЕУ) за рурални развој, и са тим средствима искористити потенцијале Руског Крстура. ЛАГ је на седници представио председник Удружења занатлија и приватних предузетника Владимир Емејди, председница Удружења жена „Бајка“ Славица Катона и Наталија Емејди из „Бајке“.

Прошле недеље у Кули су почела предавања у оквирима тренинг-програма „Изградња капацитета за одрживо управљање интегралним руралним развојем подручја Кула“, на којима су присуствовали и пољопривредници, привредници и представници удружења из Руског Крстура. На основу обука које треба да прођу сви заинтересовани за учешће у овом пројекту, у наредном периоду ће бити основана и поменута ЛАГ.

1-LAG-02

Како је истакнуто на заједничком састанку, укидањем самодоприноса Руски Крстур је изгубио значајан извор финансирања, а фондови ЕУ отварају прилику за реализацију кључних пројеката за развој села, квалитета живота, туристичке понуде и за развој привреде. Средства од пројеката ће се директно добијати тек кад Србија уђе у ЕУ, а сада преко сарадње у пројектима са одређеним субјектима из држава чланица ЕУ.

На састанку је било више од 20 особа, а сви су позвани на предавање у уторак, 7. фебруара, у малој сали Скупштине општине Кула. На тренинзима ће бити речи о руралном развоју, заједничкој пољопривредној политици, стварању партнерстава, сарадњи и повезивању кључних локалних актера у функцији одрживог развоја руралних средина, као и о ИПАРД програму.

1-LAG-03

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ