На Међународном конгресу русинског језика и Русини из Србије

автор зам
900 Опатрене

ПРЕШОВ (СЛОВАЧКА) – У Прешову, у Словачкој, данас 23. септембра, почиње 4. Међународни конгрес русинског језика, а завршиће се у петак, 25. септембра. Конгрес организује Институт русинског језика и културе Прешовског универзитета, а посвећен је 20. годишњици кодификације русинског језика у Словачкој.

Свечано отварање Конгреса биће сутра пре подне, а отвориће га директорица Института русинског језика и културе др Ана Плишкова и ректор Прешовског универзитета др Петер Коња.

Учесници из Словачке, Канаде, САД, Немачке, Пољске, Украјине, Мађарске, Србије и Хрватске изнеће своје радове и излагања на тематским панелима . Из Србије учествују ванредни професор са Новосадског универзитета др Михајло Фејса, педагог у Гимназији Школе„Петро Кузмјак“ Љубица Њаради, Емилија Костић из крстурског Одељења ПУ „Бамби“, Марија Сакач Фејса, педагог и Славица Чељовски, учитељица, обе из Куцуре, директорица Школе „Јован Јовановић Змај“ у Ђурђеву Марија Тртић и Валентина Чизмар из Врбаса.

Учесници ће посетити и представу Позоришта Александра Духновича, изложбу русинске књижевности у Музеју русинске књижевности, а предвиђен је и културни програм.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ