Одлука о Дану општине Кула и доприносима за уређење грађевинског земљишта

автор зам
1.3k Опатрене

КУЛА – На јучерашњој седници Скупштине општине (СО) Кула донета је Одлука о Дану општине, која је изазвала и једину већу дискусију. Предложено је да то буде 16. новембар – „Дан ослобођења Куле од Аустроугарске војске 1918. године“, а сагласност на овај предлог још раније је дао Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Покрајинске владе.

Прихваћена је и Одлука о утврђивању и обележавању назива насељених места, улица и тргова и начину утврђивања кућних бројева и обележавања зграда са бројевима на територији општине Кула.

Одборници су прихватили и Одлуку о утврђивању доприноса за уређење грађевинског земљишта у којој, како је образложено, досадашња „надокнада“ постаје „допринос“ и утврђује ко је ослобођен од његовог плаћања. У односу на законску регулативу, а у складу са законом, те олакшице су проширене и коефицијенти су вишеструко смањени, да би се што мање оптерећивало грађане кулске општине, речено је у образложењу Одлуке.

СО Кула је јуче прихватила измене и допуне статута ЈКП и ЈП којима је оснивач, а међу њима је и ЈКП „Руском“ из Руског Крстура, као и Народне библиотеке Кула. Ради се о процедуралним изменама, где је сада у статутима ЈКП набројано и које им је послове поверила Општина, док је у Статуту Народне библиотеке промењена адреса седишта, с обзиром да се сада налази у Доме пионира.

opstina 2

На седници су прихваћени извештаји  и планови рада Штаба за ванредне ситуације Општине, Организације Црвеног крста, Дома здравља, Центра за социјални рад и Дома за старе, за делове који се односе на њихово финансирање из општинског буџета.

Дата је сагласност на коришћење имена Општине у називу „Савез спортова Општине Кула“, који треба да буде основан 15. фебруара, а на захтев градоначелника Сомбора, која је послата и скупштинама општина Оџаци и Апатин, дата је сагласност на иницијативу за оснивање Интегрисаног универзитета у Сомбору, што ће бити прослеђено у Покрајински секретаријат за образовање.

Пре оставке члана Општинског већа (ОВ) Кула Марка Пешића из Црвенке, који је у Већу био задужен за друштвене делатности, СО Кула је тајним гласањем за члана изабрала Тијану Јовановић, физиотерапеута из Црвенке.

На јучерашњој седници присуствовало је само четири одборника из опозиције, а с обзиром на обиман дневни ред, седница је завршена у кратком року.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ