Округли сто о русинском позоришту

автор саб
1k Опатрене

РУСКИ КРСТУР – У оквирима 47. Драмског меморијала Петра Ризича Ђађе јуче у Дому културе одржан је Округли сто на тему „Садашње стање у позоришној делатности Русина“, на ком је сагледана актуелна ситуација и проблеми, и покушано је доћи до могућих решења како би овај сегмент културног живота русинске националне заједнице достигао нови квалитет.

Округли сто је био добро посећен, а у дискусији, која је имала и критичке тонове, доминирали су реални ставови када је реч позоришној делатности Русина, Русинском народном позоришту (РНТ) „Петро Ризнич Ђађа“ и Меморијалу, учествоали су представници Националног савета Русина и његових подручних канцеларија из скоро свих места у којима живе Русини, као и актери позоришног живота, а посебно је поздрављен гост Округлог стола – помоћник за културу председника Покрајинске владе Драган Срећков.

После уводног реферата директора Дома културе Јоакима Раца о историјату русинског позоришта и посебним акцентом на Меморијал, и ситуацији у РНТ „Петро Ризнич Ђађа“ о којој је говорила директорка позоришта Ивана Дудаш, у дискусији, чији је модератор био Михајло Зазуљак, највише се говорило о механизмима за чешћа међусобна гостовања представа на русинском језику, коришћење кадровских потенцијала и таленат младе генерације глумаца и режисера, а посебно је истакнута потреба за квалитетним драмским текстовима на русинском језику.

Више фотографија са Округлог стола и другим представама са овогодишњег Меморијала налазе се у посебној галерији на почетној страници сајта.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ