Преминуо Штефан Худак

автор ђла/зам
1.1k Опатрене

НОВИ САД – Јуче, 22. фебруара, после дуге и тешке болести, у Петроварадину је преминуо Штефан Худак, наш истакнути учитељ, писац, новинар , публициста, активиста у култури и позоришту.

Штефан Худак је рођен у Миклушевцима, 6. јануара 1931. године. После завршене основне школе, нижу гимназију са малом матуром је завршио у Руском Крстуру 1946. године, а учитељску школу 1950. године у Осјеку.

Одмах по завршетку учитељске школе почео је да ради као учитељ у Босни и Херцеговини, у месту Кијево, а годину дана касније, као директор школе у месту Трново. Од 1953. до 1969. године радио је у Петровцима, такође као директор школе, а 1969. године се са породицом доселио у Нови Сад и радио је као уредник културне рубрике у Русинској редакцији Радио Новог Сада, одакле је 1991. године отишао у пензију.

Штефан Худак је био и члан Друштва књижевника Војводине, био је један од најплоднијих сарадника у нашим периодичним издањима – „Шветлосц“, Народни календар, „Литературне слово“, „Нова думка“, „Думки з Дунају“, у којима су му објављене многе приче, драме, прикази, критике и рецензије.

Као коавтор, заједно са Михајлом Ковачом, идао је хумористички роман „Хриц Бандурик“, а самостално је издао збирку приповедака, роман „Трагом голуба на небу“, 8 драмских текстова, од којих су неки и изведени на сцени, две монографије, а у штампу је припремио и и сабрана дела Осифа Костелника и неколико антологијских збирки. И сам је био заступљен у неколико антологијских проза, писао је и за старије и за децу, а последња књига – сабране песме – „Завежљај за миран сан“, објављена је пре две године у издању НИУ „Руске слово“.

Смрт Штефана Худака однела је из наше литературе једног од њених најистакнутијих писаца, али и заслужних активиста у културном и друштвеном животу Русина на овим просторима.

Штефан Худак биће сахрањен у уторак, 24. фебруара у 15 часова на гробљу Транџамент у Петроварадину.

 

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ