Прослављена 160-годишњица „Петефи бригаде“

автор мст
1.1k Опатрене

КУЛА – Свечаном академијом у Културном центру у уторак, 14. јуна, у Кули је прослављено 160 година постојања ОШ „Петефи бригада“ и 52 године садашњег назива Школе.

Прослава је почела у Галерији Културног центра отварањем изложбе старих фотографија, а затим је у Културном центру одржана свечана академија. Присутне је поздравила директорица Школе Ержебет Блашко, која је потсетила присутне да је Школа почела са радом са једном учионицом и једним учитељем, а сада има 600 ученика и 72 наставника, који раде у 27 кабинета.

На програму је присуствовао и покрајински секретар за образовање Михаљ Њилаш и нагласио је да се у овој установи квалитетно ради на образовању на српском, мађарском, русинском и украјинском језику. Испред локалне самоуправе јубилеј је честитао председник Општине Кула Карољ Валка.

Програм су припремили садашњи и некадашњи радници школе и ученици, а прочитана је и честитка Националног савета Русина. Једна од тачака била је и кратка драмска представа на четири језика.

Дан пре прославе у Школи је била одржана и традиционална манифестација „Школе које се воле“ на којој су посебне награде добили ученици и њихови наставници за постигнут успех.

Поводом јубилеја Школа је издала и Билтен о историјату Школе и њеном досадашњем раду, а забележено је и изучавање русинског језика и успеха ученика из овог предмета.

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ