Почиње Фестивал русинске културе „Црвена ружа“

автор зам
987 Опатрене

РУСКИ КРСТУР – Отварањем изложбе слика Милана Колбаса из Ветерника, и манифестације за децу „Црвени пупољак“, данас у Руском Крстуру почиње 54. Фестивал русинске културе „Црвена ружа“, а траје до недеље, 28. јуна.

Изложба ће бити постављена у холу Школе „Петро Кузмјак“, у чијем простору ће бити и све манифестације „Црвене руже“. Отварање изложбе је у 18 часова, и биће отворена за посетиоце до краја Фестивала.

Дечија манифестација, 47. „Црвени пупољак“, почиње у 19 часова и на отвореној сцени у дворишту Школе биће изведено 12 нових композиција за децу, а у другом делу програма наступиће 15 плесних и музичких дечијих ансамбала КУД из места у којима живе Русини, као и из Миклушеваца, из Републике Хрватске. После програма за сву децу у дворишту Школе биће организован диско.

Ruza-02

Сутра, 27. јуна, у 10 сати на спортским теренима у дворишту Школе почиње Крстурски сајам, а у 20 часова Свечани концерт, на ком ће наступити и професионални ансамбл ПУЛС из Прешова, из Словачке. После Свечаног, у 23 ч. биће Естрадни концерт на ком ће учествовати Звонимир Кочиш Цоле и тамбураши „Још ову ноћ“ из Новог Сада.

Фестивал ће се у недељу, 28. јуна, завршити са својом најстаријом манифестацијом „Црвена ружа“ – такмичењем за најлепши женски глас и извођењем 9 нових забавних композиција на русинском језику. Манифестација почиње у 20 часова.

Улазница за „Црвени пупољак“ је 200, за оба суботња концерта 250, а за недељни програм 200 динара. После манифестација, сваког дана у дворишту Школе „Петро Кузмјак“, биће организовано дружење уз „живу“ музику.

Портал „Руског слова“ и Рутенпреса објављиваће и посебну галерију са фотографијама са манифестација „Руже“.

Организатор „Црвене руже“ је Дом културе Руски Крстур, а Фестивал су финансијски помогли Министарство културе и информисања Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање АП Војводине, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине-заједнице АП Војводине, Општина Кула и Месна заједница Руски Крстур.

Ruza-03

ПОВЯЗАНИ ТЕКСТИ